Keskikesä on niin mehiläisille kuin Hunaja-Mikollekin työntäyteistä aikaa. Nyt heinäkuun alussa kukkivat esimerkiksi valkoapila, maitohorsma, ohdakkeet, metsämansikka, ruusut, monet sarjakukkakasvitkin vielä. Tavallisesti myöskin villivadelma kukkii heinäkuun alussa, mutta tänä kesänä kukinta näyttäisi olevan muutamaa viikkoa etuajassa ja vadelmapensaat notkuvat jo marjaraakileista. Viljelykasveista rypsi on  mehiläisten pääsatokasvi, ja juuri nyt se viljelyalueillaan upeasti kukkiikin. Hunaja-Mikon mehiläisten keruualueilla Poikeluksessa viljellään rypsiä vain harvakseltaan joten Hunaja-Mikon hunaja ei tuota vaaleaa rypsihunajaa ole.

IMG_4110.jpgVillivadelman kukat ovat jo matkalla marjoiksi.


Hunaja-Mikon mehiläiset saavat metensä pääasiassa luonnonkasveista. Ne  pölyttävätkin tällä hetkellä innokkaasti maitohorsmaa ja muita ympäristössä juuri kukkivia kasveja. Sarjakukkakasvit kuten koiranputki ovat runsaudessaan hyvä lisä mehiläiskasvien valikoimaan, vaikkakaan eivät kovin paljon mettä ja siitepölyä tuotakaan. Myös apilat kuuluvat Hunaja-Mikonkin mehiläisten peruslajistoon.


IMG_4109.jpg

Horsma kukkii komeasti keskellä kesää.

IMG_4118.jpgHeinäkuussa kukkivista apiloista syntyy maultaan puhdasta, mietoa ja hyvin makeaa hunajaa.


Valkoapilan kimpussa mehiläisten työskentely sujuu ongelmitta, mutta puna-apila luo työn touhussa ahertaville pörrääjille omat haasteensa. Puna-apilan teriön torvi on niin pitkä, että mehiläiset eivät aina ylety mesilähteeseen vaan joutuvat käyttämään aiemmin kukalla käyneen kimalaisen torven juureen tekemää reikää hyväkseen ja ottamaan mettä sitä kautta. Niin neuvokkaita mehiläiset ovat! Tosin pölytystyö jää silloin tekemättä. Kaunis luonnokukka metsäkurjenpolvi ja muut kurjenpolvet ovat jo pääkukintansa kukkineet, mutta siellä täällä tätä kohtalaisen hyvää mesi- ja siitepölykasvia voi viellä Hunaja-Mikkokin ihailla. Ehkäpä metsäkurjenpolvi on juuri mehiläisten pölytyksen ansiosta muodostanut jo yhtenäisen kasvualeen Hunaja-Mikon pihapiiriin! Eniten tarhaajan puutarhakukkien joukossa pörisee tällä hetkellä pionissa, koristevadelmassa ja punaisessa kurttulehtiruusussa. Ruusut ovat medettömiä kasveja, mutta siitepölyä niistäkin sentään saa!

IMG_4107.jpgIMG_4099.jpgYlemmässä kuvassa kurtturuusu hienoimmillaan, alempana pioni Hunaja-Mikon puutarhassa. Jos katsot tarkkaan voit nähdä kukan sisällä sadetta pitävän mehiläisen!